Ingredience:
4 l 96 % čistého lihu
5,3 l čisté vody
0,15 l tresti "Fernet"
0,2 kg cukru rozvařeného v 0,1 l vody
3 g cukrového kuléru (tj. obyčejného karamelu)
Co je potřeba k výrobě:
1. čistá nádoba
2. předepsané množství lihu
3. tresť nebo éterický olej v lihu rozpuštěný
4. cukr náležitě rozvařený
5. potřebné množství vhodné vody
6. barvivo.
Při zhotovování cukrového kuléru se často stává, že cukr při přelévání vody zchuchvalcovatí. Musí se pak vynaložit mnoho času nato, aby se kousky opět rozvařily a aby se kulér stal hladký. Tomu zamezíme, přidáme-li do páleného cukru před přilitím vody trochu amonia.

Postup:
Tresť se smísí řádně s lihem a pak se teprve přidá rozvařený cukr a voda. Vody budiž vždy pozvolna a za stálého míchání přidáváno, aby se vše náležitě sloučilo a likér se ihned vyjasnil. Je to často podmínkou k docílení likéru ihned čistého.
K barvení je třeba přikročiti teprve po úplném sloučení všech surovin a vyjasnění lihoviny. Při barvení cukrovým kulérem rozpustí se kulér ve stejném množství teplé vody a pak se přidává do lihoviny, až je tato dostatečně zabarvena.

Poznámka:
Cukrového likéru jest zapotřebí:
k světle žlutému obarvení…na 10 l lihoviny asi 10 g
k hnědému obarvení (barvy rumu)…na 10 l lihoviny asi 25 g
k tmavohnědému obarvení…na 10 l lihoviny asi 40 g

Výtěžnost: 10 litrů

Čerpáno z knihy Vzdělání číšníka a hostinského, díl II. od Františka Jettonického(1929).

Doporučená příloha:
necháme to na mužích, neboť... i muži mají své dny :-)