2,5kg kuliček bezu (bez stopek)
1ks citrónu
1l alkoholu
na 1l šťávy 0,5kg cukru
několik hřebíčků


Omyté kuličky bezu rozmačkáme a dáme na 15-20 minut vařit (bez vody!).

Bezinkovou hmotu protlačíme přes sítko s malými oky. Na 1 l šťávy přidáme 0,5 kg cukru.

Přihodíme na plátky pokrájený, dobře omytý citrón, několik hřebíčků a vaříme dalších 30 minut.

Po vychladnutí doplníme nálev alkoholem a vše slijeme do jednotlivých lahví.

400 g cukru krystal
20 g anýzu 0,5 l vody
0,3 l ovocného destilátu
3-4 lžíce citrónové šťávy


Do 0,3 l ovocného destilátu hodíme anýz a necháme 14 dní louhovat, občas promícháme.

Anýzovku přecedíme.

Vodu povaříme s cukrem, až se rozpustí, necháme vychladit.

Cukrový sirup smícháme s anýzovou vodkou, přidáme 3-4 lžíce citrónové šťávy, zamícháme a můžeme konzumovat.

1 kg višní
0,5 kg pískového cukru
0,5 l vody


Do nádoby (třílitrová sklenice) dáme omyté a odpeckované višně.

Prosypeme je cukrem a zalijeme je ovocným destilatem.

Překryjeme celofánem, dobře zavážeme a necháme nejméně 1 měsíc (dokud se cukr nerozpustí) v chladnu odležet, občas protřeseme.

Hotový likér scedíme a nalijeme do lahví.

30 ks zelených ořechů
1 kg cukru
1 l ovocneho destilatu 
1 l vody
1 lžička skořice
kousek vanilky


Ořechy omyjeme, rozpůlíme, vložíme do láhve, přidáme skořici, vanilku a zalijeme.

Sklenici uzavřeme a vše necháme uležet 6 týdnů, občas lahví zatřepeme.

Cukr svaříme s potřebným množstvím vody na hustý sirup a pak vychladlý přilijeme k ořechům v lihu.

Necháme ještě 3 týdny, pak ořechovku přefiltrujeme a stočíme do lahví.

Dáme odležet na další 2-3 měsíce.