Časté otázky
Jak poznám, že je ovoce prokvašené?
1. Používejte kvasnou zátku. Velmi důležité je zabezpečit těsnost kvasné nádoby. Konec potom poznáte tak, že přestanou unikat bublinky oxidu uhličitého.
2. Kontrolujte stav koláče. Pokud se začne potápět, kvašení je u konce.
3. Použijte lihoměr, cukroměr, nebo refraktometr. V tomto případě je důležité, aby měřený kvas měl podobu prokvašené šťávy. Chápeme, že ne každý má doma takové vybavení, proto refraktometrické stanovení obsahu cukrů provádíme (zdarma) i v naší pálenici. Potřeba je pouze pár ml vzorku kvasu.
Doporučujeme kombinovat všechny tři způsoby. Velice se nám tato kombinace osvědčila.
Jak správně založit ovocný kvas?
Tvrdší ovoce (např. jablka, hrušky) podrťte, nebo zmoštujte. Zmoštováním docílíte jemnějšího destilátu.
Míchat kvas, nebo nemíchat?
Jaké minimální množství kvasu lze u Vás vypálit?
Přidávat do kvasu cukr (med)? A kolik?
Surovinami přípustnými pro pěstitelské pálení jsou ovoce, jakož i šťávy a odpady z jeho zpracování, a to v čerstvém i ve zkvašeném stavu, pokud neobsahují cizí cukernaté nebo jiné zkvasitelné příměsi.
Z jakého ovoce lze pálit?
Plíseň a hniloba velmi výrazně ovlivňují výslednou chuť destilátu, proto se vyvarujte takto napadené ovoce do kvasu přidávat. Nezralé ovoce, stopky, listí, větvičky a hlína se rovněž podílejí na snížení kvality destilátu - způsobují svíravou a hořkou chuť.