Ovocná pálenka se vyznačuje typickou charakteristikou surovin, aroma a chuti. Ovocné pálenky se vyrábějí výhradně z ovoce bez jakýchkoliv chemických příměsí, tím je dána kvalita a také důvod proč je tak poptávaným a ceněným zbožím nejen u nás.
Jedná se o přírodní výrobek, jenž hravě porazí ve všech svých kvalitativních parametrech průmyslově vyráběné destiláty. Ovocná pálenka není vyráběna z nepřírodních „chemických“ surovin, které jsou naproti tomu spolu s různými „dochucovadly“ a chemickými aroma přidávány do průmyslových destilátů o jejichž „přírodní čistotě“ se tak dá s úspěchem pochybovat.
Dalším důvodem proč pálit ovoce na ovocnou pálenku je jistota, že vím co piji a nemůže se mi tak stát, že někde „na trhu“ koupím levný, ale někdy i životu nebezpečný destilát vyrobený pokoutně z bůhví jakých surovin.
Vhodným způsobem jak pálenku skladovat jsou dřevěné soudky , kde pálenka ještě zraje a přejímá kyslík a látky obsažené ve dřevě, což její kvalitu ještě zvyšuje. Dochází při tom k drobnému úbytku objemu, což je však nahrazováno zlepšováním kvality. Zráním pálenka zjemňuje a získává tak na hodnotě. Dalším způsobem jak pálenku skladovat jsou skleněné demižony a lahve. Skleněné nádoby by měly zůstat několik týdnů (6 - 8 ) před zátkováním otevřené, aby mohl odejít někdy nepříjemný alkoholový pach a palčivost. V případě vystaření se doporučuje nechat pálenku asi týden tzv.vydýchat. Skladování by mělo probíhat v temných a chladnějších prostorách. Pokud pálenku skladujeme delší dobu v lahvích měly by být ze zeleného skla. V žádném případě by neměla být skladována v plastových nádobách! Doba po kterou by mělo probíhat zrání je někdy i několik měsíců .Pokud si ale necháte kořalku u nás vystařit ,tak Vám během několika minut uděláme ze surové kořalky dvanáctiletou slečnu.... Způsoby jak svou pálenku pozměnit mohou představovat pole neorané pro vaši fantazii. Například přidání , sušených švestek, rozinek ,kostky cukru apod.